Retete Ciorbe


Bors cu carne de oaie
O reteta delicioasa de bors cu carne de oaie din: carne de oaie, bors, orez, morcovi, ceapa, patrunjel, telina, ardei iute, verdeata, otet de mere, ulei, sare si piper.

Ingrediente:

1,6 kg carne de oaie
1/2 l borş
3 linguri de orez
2-3 morcovi
2 cepe
1 rădăcină pătrunjel
1 ţelină mică
1 ardei iute
1 legătură verdeaţă (leuştean)
2-3 linguri oţet de mere
4-5 linguri ulei
sare
piper


Mod de preparare:

Alegi carne cu oase (gât, coadă, picioare) pe care o tai în bucăţi. Speli apoi carnea şi o laşi la scurs. Pui carnea într- o cratiţă cu ulei, o stropeşti cu oţet de mere, presari piper şi sare şi  rumeneşti puţin, întorcând-o pe ambele părţi.

Adaugi apă (2,5 – 3 l) şi fierbi carnea la foc potrivit. Cureţi legumele, le speli şi le tai cubuleţe, apoi le adaugi în cratiţă împreună cu orezul (când carnea este la jumătatea duratei de fierbe­re). Fierbi borşul separat şi îl torni în oala cu carne cu câteva minute înainte de a opri focul. Potriveşti de sare şi de piper şi adaugi verdeaţa tăiată mărunt.POFTA BUNA!
================================================================================================================================================


BORS CU COLIANDRU
=================
O reteta delicioasa de bors cu coriandru si chimen din: sfecla, telina, ciuperci, ceapa, ardei gras, cartofi, ulei de floarea soarelui sau de masline, coriandru, bulion de legume, sare, piper negru, iaurt degresat si frunze de chives.
Ingrediente:

500 g sfeclă crudă, tăiată cuburi
1 tijă de ţelină, tocată
50 g ciuperci champignon, tăiate felii
150 g ceapă, tocată
1 ardei gras mic, roşu sau galben, curăţat de seminţe şi tocat
175 g cartofi, tăiaţi cubuleţe
2 linguri ulei de floarea soarelui sau de măsline
2 linguriţe coriandru măcinat
1 linguriţă seminţe de chimen
1,2 litri bulion de legume
un vârf de cuţit de cimbru uscat
sare şi piper negru
ornare:

150 g iaurt degresat
frunze de chives tocate
Mod de preparare:
Se pun sfecla, ţelina, ciupercile, ardeiul gras şi cartofii într-o oală mare şi se toarnă peste ele ulei. Se călesc la foc tare până când legumele încep să sfâ­râie. Se acoperă oala cu un capac, se reduce flacăra şi se mai lasă să fiarbă 10 minute.

Se adaugă coriandrul şi chimenul şi se mai călesc încă 1-2 minute. Se adaugă bulionul şi cimbrul şi se lasă să dea în clocot. Se reduce flacăra şi se mai fierbe înăbuşit 20 de minute, amestecând ocazional.

Se pune sare şi piper după gust. Se toarnă supa în castroane si se ornează fiecare bol cu iaurt şi ceapă verde.
Poftă bună!
================================================================================================================================================


BORS DE LEGUME
===============
O reteta de bors cu legume din: cartofi, morcovi, patrunjel, pastarnac, ardei gras, ceapa, rosii, bulion, ulei si bors.
Ingrediente:

2 cartofi mari
3-4 morcovi
1 radacina de patrunjel
1 pastarnac
1 ardei gras
2 cepe
2-3 rosii
2 linguri cu bulion
ulei
bors la pliculet
patrunjel verde
Mod de preparare

Inabusa ceapa si radacinoasele taiate cubulete in doua linguri cu ulei si putina apa. Stinge cu bulion si lasa un minut pe foc. Adauga 2 l de apa. Lasa la fiert.

Cand da in clocot, adauga cartofii si ardeiul taiat cubulete. Spre final, adauga o lingura cu ulei si rosiile decojite si taiate cubulete. Acreste cu bors dupa gust. Mai lasa pe foc cateva minute.

Serveste cu patrunjel verde tocat deasupra.
================================================================================================================================================

Borş de miel cu tarhon ţinut in oţet
========================
O reteta absolut delicioasa de bors de miel cu tarhon tinut in otet din: coaste de miel, morcovi, patrunjel, telina, ceapa, bors, orez, smantana, galbenusuri, ulei, sare si tarhon tinut in otet.

Ingrediente:

1 kg coaste de miel (sau oase de miel, gatul si pieptul mielului)
2 morcovi
1 patrunjel
1 telina mica
1 ceapa
500 ml bors fiert separat
3 linguri orez
200 ml smantana
2 galbenusuri
3 linguri ulei
sare
tarhon tinut in otet


Mod de preparare:
-------------------
Intr-o oala pui cele 3 linguri de ulei. Cureti zarzavatul, il tai in cubulete, iar ceapa o tai solzisori. Pui toate în oală şi le laşi la călit timp de 5 minute. Adaugi carnea spălată şi 1 linguriţă de sare şi mai căleşti cam 5 minu­te.
Adaugi 2 litri de apă şi fierbi borşul cam 1 oră la foc mic, acoperit. Pui orezul spălat şi când a înflorit, torni borşul clocotit cu 1 linguriţă de leuştean. Mai laşi să dea câteva clocote mici, guşti fie sare şi tragi borşul deopar­te.
Freci cele 2 gălbenuşuri, pui smântână şi 2-3 linguri de apă rece. Amesteci şi pui câte 1 polonic de borş peste smântână, răstorni în oală şi presari tarhon ţinut la oţet.
Borş de miel cu tarhon ţinut in oţet  Poftă bună!




================================================================================================================================================



Bors moldovenesc cu gaina
----------------------------
O reteta delicioasa de bors din: gaina de curte, bors, ceapa, morcovi, patrunjel, marar, leustean, loboda, oua, taitei, faina si sare.

Ingrediente:
1 găină de curte
1/2 l borş
1 ceapă
2 mor­covi
1 legătură pătrunjel
1 legătură mărar
1 legătură leuştean
1 legătură lobodă
sare
Ingrediente tăieţei :
2 ouă
300 g făină
sare
Mod de preparare:
--------------------
Amesteci ouăle cu făina şi cu un praf de sare şi frămânţi un aluat elastic. întinzi o foaie subţire pe care o tai tăieţei subţiri şi-l laşi să se usuce. Cureţi găina, o speli şi o pui la fiert în apă cu un praf de sare şi cu ceapa întreagă curăţată, lei spuma ori de câte ori se formează.
După o oră de fiert, adaugi morcovul curăţat şi tăiat rondele şi laşi în conti­nuare să fiarbă. După ce a fiert carnea, o scoţi pe o farfurie şi adaugi în oală tăieţeii, loboda spălată şi tăiată fâşii şi celelalte verdeţuri tăiate mărunt.
Potriveşti de sare şi mai dai borşul în câteva clocote, cât să fiarbă tăieţeii. Tragi oala de pe foc şi adaugi carnea porţionată.
Pofta buna!
========================================================================


Ciorbă ţăranească cu carne de porc afumatA
==============================
O reteta delicioasa si simpla de ciorba taraneasca cu carne de porc afumata din: carne de porc afumata, slanina, ceapa, morcov, telina, cartofi, patrunjel, leustean, untura de porc, bors si sare.

Ingrediente:
1 kg carne de porc afumata
100 g slanina afumata
2 cepe
1 morcov
1 telina
2-3 cartofi
1 legatura de patrunjel
1 legatura de leustean
1 lingura cu untura de porc
1 l de bors
sare
Mod de preparare

Taie carnea si slanina in bucati mai mari si pune-o la fiert in apa cu sare. Nu uita sa aduni spuma de cate ori este nevoie.

Separat, curata ceapa, tai-o cat mai marunt si caleste-o in untura impreuna cu morcovul ras, dupa care pune-o peste carnea aproape fiarta. Adauga telina si cartofii taiati cubulete.

Cand legumele sunt fierte, acreste cu borsul dat in clocot separat si potriveste gustul de sare. La final, aromatizeaza cu patrunjelul si leusteanul tocat fin. Reteta preluata de aici.
POFTA BUNA!!!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------